Kvinna i ett badkar

Badrumsrenovering i Göteborg

Råd och tips för ditt badrumsprojekt och badrumsrenovering

Badrumskalkylator
1
2

Badrum förr i tiden

Förr var det ovanligt att ha ett badrum där man även kunde använda toaletten. Många var skeptiska när det först infördes som en bekvämlighet. Sedan 1970-talet har antalet hem med flera badrum ökat. Att planera och inreda ett badrumsrenovering kan verka enkelt, men det finns viktiga detaljer att tänka på för att undvika vanliga misstag. Även om badrumsinredning inte alltid speglar ens personliga stil, kan smarta lösningar, design och färgval göra även små badrum mer attraktiva och funktionella.

Planera ditt badrumsprojekt

Att investera i badrumsinredning är en smart idé, särskilt om du har möjlighet att bygga ett andra badrum eller förbättra ett befintligt. Även om du inte planerar att sälja din bostad kan en badrumsrenovering i Göteborg öka trivseln och säkerheten. Tänk på vad du gillar och ogillar i ditt nuvarande badrum, som utrymme, förvaring och färgscheman. Hitta inspiration från heminredningstidningar och onlinekällor, och prata med proffs för att få råd om lämpliga lösningar. Om du bygger ett nytt hem, tänk noga på hur badrummet ska utformas, med tanke på moderna trender och tekniska framsteg.

Det finns fem huvudsakliga kategorier när man talar om badrumsinredning och projekt relaterade till dessa.

 1. Bygga nytt badrum:
  Vid nykonstruktion har du friheten att bestämma storlek, placering och detaljer i ditt badrumsrenovering. Du kan välja att ha det nära sovrummen eller inkludera specifika funktioner som ett sminkrum. Vid nybyggnation kan du optimera golvytan och anpassa badrummet efter dina behov.

 2. Bygga om badrum:
  Vid ombyggnad får du chansen att ge badrummet en helt ny stil. Du kan byta ut badkar, förvaringslösningar och ändra placeringen av sanitetsanordningar. Det är även möjligt att flytta avlopps- och vattenledningar, dörrar eller ta utrymme från närliggande områden som garderober eller mindre sovrum. Ombyggnad är beroende av dina behov och önskemål, inte nödvändigtvis den tidigare designen.

 3. Badrumsrenovering i Göteborg:
  Vid renovering gör du omfattande ändringar, men behåller den ursprungliga konceptet. Om ditt hem har historisk betydelse eller är en del av kulturarvet, kan detta begränsa de förändringar du kan göra. Det finns moderna produkter med nostalgisk känsla som kan bevara badrummets ursprungliga atmosfär.

 4. Byta ut installationer:
  Genom att byta ut gamla installationer med moderna alternativ kan du dramatiskt förbättra både funktionen och utseendet av ditt badrum. Observera att installation av nya fasta profiler ibland kan påverka väggar och golv och kräva reparationer.

 5. Dekorera om badrummet:
  Dekorering är ett kostnadseffektivt sätt att förändra ditt badrum. Det kan innebära att byta tapet, måla om eller kakla om. Små detaljer som duschdraperier, handdukar och dekorativa föremål kan också ge ditt badrum ett lyft. Om det finns fönster kan dekorationer runt dem skapa märkbara förändringar. För kakel och badkar finns produkter som gör det möjligt att fräscha upp dem utan att behöva riva ner och bygga om hela badrummet. Till och med en ny design för toalettlocket kan göra en betydande skillnad.

Badrummet är oftast det dyraste rummet i ett vanligt hus, och det beror på många olika faktorer, som antalet hantverkare som behövs och de speciella installationerna. Materialen som används är också en stor del av kostnaden. Därför är det väldigt viktigt att planera badrumsrenovering i Göteborg noga.


Det finns några vanliga misstag som man bör undvika när man planerar sitt badrum:


 1. Felaktig installation:
  Badrum är platser där olyckor kan hända lätt. Felaktigt installerade eluttag, hala ytor och ömtåliga föremål kan alla orsaka olyckor.

 2. Obekvämt utrymme:
  I små badrum utnyttjas ofta hörnen dåligt. Genom att använda hörn för förvaring kan man skapa mer golvutrymme och få badrummet att kännas större.

 3. Begränsad förvaringsplats:
  Det är viktigt att ha tillräckligt med förvaringsutrymme i badrummet för att undvika att släpa saker fram och tillbaka.

 4. Överdrivet trendig inredning:
  Eftersom badrummet inte byts ut så ofta är det smart att välja tidlösa färger, stilar och material. Man kan använda accessoarer och detaljer för att göra det mer unikt.

 5. Fel materialval:
  Speciellt när det gäller väggmaterial måste man välja sådana som tål fukt och värme.

 6. Dålig ventilation:
  Bra ventilation är viktig för att inte bara hålla badrummet fräscht utan också för att skydda dess olika delar.

Oavsett om du planerar att inreda ditt badrum själv eller anlita hjälp med badrumsrenoveringen från professionella är det viktigt att noga planera och ha en tydlig vision för hur du vill att badrummet ska se ut. Det gör hela processen både roligare och enklare när det kommer till att ta hand om de små detaljerna som gör badrummet komplett.

Vatten plask